Olejek olibanowy

Olejek olibanowy

Olejek olibanowy, co to takiego? O tym, że z niektórych roślin pozyskuje się olejki eteryczne, wiedzą wszyscy. Najbardziej znanymi i najczęściej stosowanymi olejkami eterycznymi, są olejki pozyskiwane z sosny, eukaliptusa, olejek z kwiatów róży, z drzewa mandarynkowca itp. Do tych mniej znanych olejków zalicza się na przykład olejek olibanowy. Olejek ten otrzymuje się z żywicy drzewa zwanego kadzidłowcem.

Kadzidłowiec

Kadzidłowiec to drzewo rosnące na Bliskim Wschodzie, najwięcej jest go nad Morzem Czerwonym. Już w starożytności odkryto niezwykłe właściwości tej rośliny, a przede wszystkim to, że spalana wydaje uwodzicielski zapach. W starożytnej Grecji używano go jako magicznego środka leczniczego oraz kosmetyku na cerę. Kosmetyk ów sporządzano z żywicy kadzidłowca, cedru i cyprysu. Chińczycy odkryli, że kadzidłowiec doskonale nadaje się do leczenia i odkażania ran wywołanych przez trąd.

Olejek kadzidłowca, zastosowanie

Ze względu na swoje właściwości uspokajające, relaksujące i rozluźniające, olejek kadzidłowca bardzo często jest używany w aromaterapii. Olejek ten ułatwia koncentracje, eliminuje lęki, wycisza i pomaga w skupieniu się na tym, co dzieje się w ciele. Właśnie dlatego, stosuje się go w trakcie medytacji. Z olejku kadzidłowca chętnie korzystają szkoły rozwoju duchowego. Olejek olibanowy, znajduje także zastosowanie w leczeniu depresji. Ponadto, wykorzystuje się go w trakcie leczenia reumatyzmu. Olejek ten należy do najsilniejszych, naturalnych stymulatorów układu odpornościowego. Innymi słowy, chroni nas przed wieloma chorobami, zwłaszcza przed infekcjami dróg oddechowych i zakażeniami. Olejek kadzidłowca stosuje się także w leczeniu ran. Ma on bowiem silne właściwości antyseptyczne i łagodzące. Z dobroczynnych właściwości tego olejku, korzystają pacjenci chorzy na astmę, zapalenie krtani, choroby gardła, zapalenie oskrzeli i płuc.

Olejek olibanowy dla skóry

Olejek pozyskiwany z żywicy kadzidłowca, doskonale regeneruje i nawilża skórę. Właśnie dlatego zaleca się używanie go osobom z cerą suchą i skłonną do przesuszania. Podobnie jak innych olejków, tak i olejku z kadzidłowca, nie stosuje się bezpośrednio na skórę. Silnie działające substancje aktywne, mogą ją podrażnić. Olejek ten można dodawać w ilości kilku kropli, do preparatów wcieranych w skórę. Olejek nadaje kosmetykom właściwości gojące, ponadto odmładza skórę dojrzałą i eliminuje problem przetłuszczania się skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *