Olejek fiołkowy

Olejek fiołkowy

Fiołki zna każdy z nas. Niemal na każdym oknie stoją doniczki z grubymi, mechatymi listkami i różnokolorowymi kwiatkami. Fiołki kwitną na fioletowo, jasno i ciemnoniebiesko i różowo. Kwiatki mają żółte środki, a całość prezentuje się naprawdę miło. Lubimy fiołki, bo nie wymagają szczególnej opieki, a w zamian za troskę, odpłacają się dobrą kondycją i częstym kwitnieniem. Mało kto jednak wie, że istnieje wiele odmian tej rośliny. Fiołki występują pod postacią kwiatów, pnączy, drzew i ziół. W przyrodzie mamy prawdziwe ich bogactwo, liczące pięćset gatunków. U nas przyjęło się kilkadziesiąt odmian tej rośliny. Fiołek, od stuleci, ceniony jest za swój niepowtarzalny, choć bardzo delikatny zapach. Wyciągi z tych roślin od dawna stanowią składniki perfum i wód kwiatowych. To jednak nie wszystko. Wyjątkowe właściwości tej rośliny sprawiają, że pod różnymi postaciami, dodaje się ją do słodyczy, lekarstw, a nawet afrodyzjaków.

Olejek fiołkowy

Z destylacji liści i kwiatów fiołków otrzymuje się olejek eteryczny zwany fiołkowym. Olejek ten ma szczególny zapach. Wyczuwa się w nim delikatną woń ziół i kwiatów. Największym producentem olejku fiołkowego jest Egipt. Olejek fiołkowy dodaje się także do mieszanek kwiatowych. Zapach fiołków doskonale komponuje się z wonią tuberozy, hiacyntu i bazylii. Koszty wytwarzania naturalnego olejku fiołkowego są bardzo wysokie. Dzieje się tak, ponieważ do pozyskania niewielkiej ilości olejku, potrzebne są całe tony kwiatów. Zapach fiołków wyczuwa się także w nieco tańszych kosmetykach i perfumach. Zapach ten daje syntetycznie wytwarzany olejek fiołkowy. Jego moc nie daje się porównać z prawdziwym, ale jest dużo tańszy, i wiele producentów decyduje się na zastępowanie nim bardzo drogiego, naturalnego wyciągu z fiołków. Kupując perfumy i wody kwiatowe, nie od razu wyczujemy zapach fiołków. Zapach olejku fiołkowego ujawnia się dopiero po dłuższej chwili. Aromat fiołkowy zaliczany jest do tak zwanej nuty seca, czyli zapachów, które wyczuwa się w trzeciej kolejności.

Olejek fiołkowy, właściwości

Naturalny olejek pozyskiwany w procesie destylacji kwiatów lub liści fiołków, działa przeciwzapalnie i moczopędnie. Ponadto wykazuje właściwości wykrztuśne. Sięga się po niego, gdy chce się złagodzić i skrócić przebieg infekcji górnych dróg oddechowych i dróg moczowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *