Olejek jojoba

olejek-jojoba

Popularny i ceniony. Klienci rynku zielarskiego, coraz bardziej doceniają naturalne olejki eteryczne. Wiedza o ich działaniu i zastosowaniu robi się coraz bardziej powszechna. To samo zjawisko dotyczy klientów drogerii. Wybierając kosmetyki do skóry, mycia ciała i pielęgnacji włosów, zwracają oni coraz większą uwagę na to, czy w ich składzie znajdują się prawdziwe substancje otrzymywane z destylacji różnych części roślin. O olejku jojoba też wiemy coraz więcej. Coraz częściej korzystamy z niego samego, jak i z różnych preparatów i mieszanek, w których występuje.

Olejek jojoba

Olejek jojoba jest pozyskiwany z krzewu, którego nazwa brzmi Simmondissia chinensis, a konkretnie z nasion tej rośliny. Substancje zawarte w tym olejku, dobroczynnie wpływają na stan skóry i włosów. Dawniej, olejek jojoba stosowano bardziej uniwersalnie. Używano go do leczenia, oczyszczania i odkażania ran. Dziś używa się go przede wszystkim jako środka pielęgnującego włosy i skórę.

Olejek jojoba, właściwości

Podobnie jak wiele naturalnych olejków eterycznych, olejek jojoba wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Olejek ten chroni przed różnymi infekcjami skórnymi i łagodzi ich przebieg, a także przyspiesza leczenie. W olejku tym znajdują się substancje aktywne działające przeciwbakteryjnie. To właśnie powoduje, że olejek ten tak doskonale czyści i odkaża skórę. Ponadto, skutecznie poprawia kondycję skóry i włosów.

Olejek jojoba, zastosowanie

Olejek ten znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olejek ten ma właściwości pielęgnujące, nawilżające i oczyszczające skórę. Z tego względu, stanowi on bazę wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Preparaty z olejkiem jojoba produkuje się z myślą o osobach, których skóra jest sucha, cienka i wrażliwa. Olejek ten nawilża skórę, natłuszcza ją i uzupełnia braki w naturalnym sebum. Sam olejek ma podobny skład do sebum wydzielanego przez skórę, dlatego jest dla niej tak łagodny i bezpieczny. Olejek jojoba uspokaja i koi skórę. Nakładanie na skórę kosmetyków wyprodukowanych na bazie tego olejku jest bardzo przyjemne. Olejek ten błyskawicznie wchłania się w skórę, pozostawiając ją miękką, elastyczną, nawilżoną i jedwabiście gładką. Pomimo tłustej konsystencji, olejek jojoba dobry jest także dla skóry skłonnej do trądziku. Dzieje się tak, ponieważ zawiera on w sobie wiele substancji działających antyseptycznie.

Olejek jojoba na włosy

Olejek jojoba naniesiony na włosy, chroni je przed szkodliwymi zabiegami upiększającymi, takimi jak suszenie gorącym powietrzem, skręcanie i prostowanie na gorąco.

GD Star Rating
loading...

Popularne zabiegi:

  1. Olejek pomarańczowy
  2. Olejek goździkowy
  3. Olejek różany
  4. Olejek sosnowy
  5. Olejek eukaliptusowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Captcha Captcha Reload

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Zobacz także: oczyszczacz venta, nuisette,